Op deze pagina treft u beknopte informatie over HME-MO. Uitgebreide informatie vindt u in het overzichtsartikel ‘Multiple Osteochondromen in kort bestek’ van drs. Jan de Lange. Of bekijk de informatie DVD.

Hereditaire Multiple Exostosen – Multiple Osteochondromen

HME-MO staat voor Hereditaire Multiple Exostosen-Multiple Osteochondromen en dat betekent erfelijke veelvuldige botwoekeringen. Meestal wordt de afkorting HME-MO gebruikt.
HME-MO is een zeer zeldzame aandoening die 1:50.000 voorkomt. Ca. 1000 mensen in Nederland hebben HME-MO. De uitingsvorm van HME-MO is zeer divers: van relatief weinig osteochondromen en weinig tot geen klachten tot een ernstige vorm met zeer veel osteochondromen met vergroeiingen en tevens veel pijn- en/of bewegingsproblemen.

Verschijnselen van HME-MO

HME-MO is een erfelijke skeletaandoening die pijpbeenderen, bekken, ribben en schoudergordel aantast. Karakteristiek zijn de vele goedaardige bottumoren (exostosen/osteochondromen) voorzien van een kraakbeenkap en soms een slijmbeurs. Osteochondromen ontstaan vaak al op zeer jonge leeftijd en groeien vooral tijdens de groeileeftijd erg hard. Osteochondromen zitten op de pijp­beenderen tussen het mid­den­stuk en het eind­­stuk ter plaatse van de zoge­naamde meta­fy­se waar zich op kinderleeftijd ook de groei­schijf bevindt. Ook komen ze voor op platte botten van schoudergordel en bekken en op wervels. Osteochondromen zijn tamelijk grillig van vorm en variëren van een van het gewricht af ge­richte puntige osteochondroom tot een brede gezwel­ach­tige ver­vor­ming. Iemand met HME-MO heeft veelal tientallen osteochondromen.

Diagnose

De diagnose HME-MO is door de behandelaar relatief eenvoudig vast te stellen aan de hand van röntgenfoto’s. Soms is aanvullend onderzoek nodig in de vorm van een MRI. Om de diagnose te bevestigen kan door de orthopedisch chirurg erfelijkheidsonderzoek worden aangevraagd. Er kan zonder kosten door de behandelaar advies gevraagd worden bij de Commissie voor Beentumoren.